Mijn naam is Antoine Segers, Basupi leraar

Op jonge leeftijd begon ik met vechtsporten. Vanaf mijn 6e begon ik met judo, later jiujitsu en goju karate.

Op een dag zag ik een advertentie in de krant dat er een pasar malam feest was in Apeldoorn, en Marco Borsato ging er optreden met zijn eerste hit ‘De meeste dromen zijn bedrog’. Op mijn scooter reed ik van Arnhem naar Apeldoorn om eens te gaan kijken, want er was ook een Pencak silat demonstratie. Tijdens de demonstratie zag ik twee jongens staan kijken. Ik raakte met hen in gesprek en zij vertelde mij dat ze les kregen in een heel andere stijl, maar wel een mooie stijl: basupi. Er werd lesgegeven in een sportzaal in Dieren.

Antoine met basupi leraar Boeli

Antoine met basupi leraar Boeli

Zo nu en dan kwam er een oudere Indische man kijken hoe er werd lesgegeven. Tussen mijn 16e en 23e heb ik het voorrecht gehad om in privélessen bij deze man thuis te trainen. Training in een huiskamer of bar is heel anders dan in een sportzaal of dojo. Het leert je waarnemen en het leert je mogelijkheden zien om je tegenstander in te duwen, of over te laten struikelen. En zelf nergens tegen aan te botsen.

De trainingsmethoden zijn echt uniek. We kregen individuele opdrachten om thuis dagelijks in te trainen. Mijn leraar kon meteen zien of er wel of niet goed getraind was. Gespaard werden wij niet. Ik kan sinds een paar jaar weer normaal eten na alle kaakslagen die ik heb mogen ontvangen omdat mijn techniek en gevoel niet goed ingetraind waren. De training begon de eerste paar jaar rustig, maar werd steeds harder en realistischer. De stijl bevat niet één specifieke techniek, geen kata, geen juru, geen vaste patronen.

Ieder ontwikkelt zijn eigen stijl, maar toch kon mijn leraar zien of er basupi in zat of niet. Ik kan het nu ook zien.

Dank aan wijlen Boeli

Dank aan wijlen Boeli

Ervaringen en certificaten

  • Karate
  • Jiujitsu
  • MMA/Shooto
  • ICM Diploma Professioneel coach – EQA Practitioner Niveau (NOBCO)
  • Geaccrediteerd Vertrouwenspersoon
  • Pidjit masseur

Wil je meer weten?

Iedereen is uniek. Basupi lessen kennen dan ook geen vast programma. En omdat er niet in een sportschool wordt lesgegeven kan zelfs de lokatie in overleg, eventueel bij je thuis. Bel of mail gerust om te overleggen wat voor jou het beste past.